Grafiktips
Rastergrafik/Bitmap
Fotografier
Rasterbilder är uppbyggda av pixlar. När man förstorar en rasterbild t ex ett fotografi så försämras bildkvaliteten. Vid kraftig förstoring syns pixlarna som ett fyrkantsmönster. En dålig bild blir inte särskilt mycket bättre, när man "skrämmer upp den" i bildbehandlingsprogram. Därför är det särskilt viktigt i storformatssammanhang att ursprungsbilden har tillräckligt hög upplösning. Vi brukar rekommendera en upplösning på minst 100-150 dpi i skala 100%. Vanliga filformat för rastergrafik är tif, jpg och psd. Program för att skapa och redigera rastergrafik är t ex PhotoShop, Gimp och SketchBook.
Rastergrafik lämpar sig för printning, men går inte att använda för utskärning i folie till bildekorer och skyltar.

Vektorgrafik
Linjer och kurvor
Vektorbaserade bilder baseras på kurvor och därför kan förstoras oändligt utan att minska i kvalitet. Vektorgrafik lämpar sig för såväl utskuren folie som för printning. Vanliga filformat för vektorgrafik är eps, pdf, ai och cdr. Viktigt att tänka på vid utskärning är att dessa filformat även kan innehålla rastergrafik. Program för att skapa och redigera vektorgrafik är t ex Illustrator, CorelDraw och Inkscape.
FÄrginstÄllningar
ICC-profiler och annat smÅtt och gott
Vår produktionskedja är anpassad för färginställningar enligt standarden Prepress (Europa) 3, dvs profilerna Adobe RGB (1998) samt Europe ISO Coated FOGRA39. Redigeringsarbetet sker vid kallibrerade bildskärmar, för att bli så korrekt som möjligt.
Eftersom cmyk omfattar ett betydligt mindre färgspektra än rgb går inte alla färger som syns på en bildskärm att återge vid fyrfärgstryck. Inte heller alla pms-färger går att återge helt korrekt vid fyrfärgstryck. Printning i våra rullprintrar sker med utökat färgspektra. Prata gärna med oss om du vill veta mer om färginställningar och icc-profiler.
Skicka material
Skicka filer med FILECENTRAl
FilÖverfÖring 
via FileCentral
Mindre filer går bra att maila. Större filer kan du skicka via FileCentral. Klicka bara på pilen ovan...
Välj fil att bifoga. Rör det sig om många filer tar vi dem helst packade i en zip-fil. Skriv en kort beskrivning av jobbet, storlek, antal osv. Glöm inte att skicka med kontaktuppgifter som namn, företag, telefon och mailadress.

Smidigast när filerna inte är så stora
Vid filstorlekar under 10 Mb går det bra att bifoga filer med e-post.